Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016

ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΕΛΑΦΡΥΣ ΤΗΣ Sofia Bratsioti




ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η
Sofia Bratsioti

Yλικά:
  • 2 πατάτες σε λεπτές ροδέλες
  • 2 μελιτζάνες σε λεπτές ροδέλες
  • 500 γρ κιμά μοσχαρίσιο άπαχο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 1 κουτί τοματάκι ψιλοκομμένο ή τοματοχυμός
  • δάφνη, κανέλα, αλατι πιπέρι, θυμάρι
Για μπεσαμέλ
  • 100 γρ βουτυρο
  • 100 γρ αλευρι
  • 750 γρ γάλα
  • 100 γρ κεφαλοτύρι
  • 2 κρόκους
  • πιπέρι-μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπολ κοβω σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες , ραντίζω με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο θυμάρι και ανακατέυω να πάει παντού..τοποθετω σε στρωση σε λαδωμένο ταψάκι ή πυρεξ και βάζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 για 20 λεπτά..
ίδια διαδικασία με τις μελιτζάνες..ροδέλες στο μπολ, λαδάκι και καρυκευματα και μόλις βγει το ταψί από το φούρνο τοποθετώ για άλλα 20 λεπτά.. σε αυτή τη φάση ο Άκης Πετρετζίκης κάνει το ίδιο με κολοκύθια για άλλα 20 λεπτά αλλά δεν έβαλα..
σε τηγάνι είχα ετοιμάσει τον κιμά.. σε λαδάκι καραμέλωσα λίγο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, μετά πρόσθεσα τον κιμά να πάρει χρώμα και να πιεί τα ζουμιά του..δεν είχα δυστυχώς να σβήσω με κρασί, οπότε έβαλα την τομάτα και λίγο νεράκι , κανέλα και δαφνόφυλλο, αλατοπίπερο και σιγόβρασα μέχρι να πιεί τα ζουμιά του με καπάκι..
σε κατσαρόλι έριξα να λιώσει το βουτυρο και πρόσθεσα το αλεύρι, ανακάτεψα καλά να ψηθεί λίγο και μετά πρόσθετα λίγο λίγο το γάλα, ανακατεύόντας να μη σβωλιάσει, μόλις ρούφαγε έριχνα κι άλλο.. όταν τελείωσε το γάλα είχα μια πηχτή λευκή μπεσαμέλ, πρόσθεσα πιπέρι και μοσχοκάρυδο, το κεφαλοτύρι και μόλις κρύωσε λίγο 2 κρόκους.. έβαλα δυο κουταλιές από την μπεσαμέλ στον κιμά και τον άπλωσα πάνω από τα λαχανικά μου.. στη συνέχεια έβαλα την μπεσαμέλ, πασπάλισα έξτρε κεφαλοτύρι κι έβαλα στο φούρνο για 30-40 λεπτά να ροδίσει..
έγινε σούπερ..

τον τρόπο τον είδα εδώ..ΠΗΓΗ-ΕΔΩ