Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ Π.ΑΘΑΝΑΣΙΟ

Αθανάσιος Γεώργιος Τσομπανίδης
Τραγανά τυροψωμάκια. Η συνταγή είναι από τουρκικό site. Μοιάζει με της Μyrto Aggeloy και της Gogo Samiou.



ΤΡΑΓΑΝΑ ΤΥΡΟΨΩΜΑΚΙΑ
Υλικά:

  • ½ ποτήρι χλιαρό γάλα,
  • ½ ποτήρι χλιαρό νερό, 
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ σπορέλαιο,
  • ½ βιτάμ λιωμένο,
  • 1 αβγό,
  • 1 κουταλ. του γλυκού αλάτι,
  • 2 φακελ. ξερή μαγιά,
  • μισό κουταλ. του γλυκού ζάχαρη,
  • 4,5 νεροπότηρα αλεύρι.
  • Για την επάλειψη:
  • 2 κουτ. σουπ. Πετιμέζι (ή μέλι)
  • 2 κουτ. σουπ. νερό,
Σουσάμι.
Για γέμιση: 

  • 300 γρ. τυρί φέτα
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε μια κούπα το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό, το ηλιέλαιο, την μαγιά, το λιωμένο χλιαρό βιτάμ, το αυγό, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ζυμώνουμε καλά. Καλύπτουμε την ζύμη με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει περίπου 20 – 30 λεπτά.
Όταν έχει φουσκώσει αρκετά την κόβουμε στη μέση και κάθε μισό μέρος της σε 8 ισομεγέθη κομμάτια. Πλάθουμε καθένα σε μπαλάκι και πιέζουμε με το χέρι μας ν’ ανοίξει σαν πιατάκι φλιτζάνας του τσαγιού.
Βάζουμε στη μέση ένα κομματάκι τυρί φέτα και κλείνουμε πιέζοντας.
Όταν τελειώσουμε, διαλύουμε σ’ ένα βαθύ πιάτο το πετιμέζι με το νερό. Σε ένα δεύτερο πιάτο βάζουμε το σουσάμι.
Βουτάμε στη συνέχεια τα τυροψωμάκια μας στο διάλυμα πετιμέζι-νερό(όχι την πλευρά που κλείσαμε) και στη συνέχεια στο σουσάμι. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αφήνουμε 30 λεπτά να φουσκώσουν και πριν τα βάλουμε στο φούρνο κάνουμε με κοφτερό μαχαίρι στο καθένα 3 χαρακιές. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου ώσπου να ροδοκοκκινίσουν καλά.
Καλή επιτυχία!